piątek, 14 maja 2021

XVIII Tydzień Bibliotek - 2021 Znajdziesz mnie w bibliotece - 16 maja Międzynarodowy Dzień Celiakii - Bibliotekarze gotują!

XVIII Tydzień Bibliotek,
w 2021 pod hasłem "Znajdziesz mnie w bibliotece".

Specjalnie dla naszych czytelników panie bibliotekarki przygotowały jedne ze swoich popisowych bezglutenowych dań. Dań, które bardzo często pojawiają się u nich na stołach. Robione są one na specjalne okazje, przy okazji i bez okazji.

********

Bezglutenowa sałatka Pani Basi z tuńczykiem i awokado
(porcja dla 2 osób)


Składniki:
garść sałaty lodowej/mix sałat/rukola wg uznania
100 g tuńczyka w oleju
1 dojrzałe awokado (opcjonalnie)
garść czarnych oliwek
garść pomidorków koktajlowych
2-3 jajka ugotowane na twardo
1/2 małej czerwonej cebuli
koperek/szczypior do posypania
Dressing:
2 łyżeczki bezglutenowej musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy, np. Roleski)
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki sok u z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól, świeżo mielony pieprz
Musztardę, miód, sok z cytryny dokładnie wymieszać. 
Doprawić solą i pieprzem wg uznania. 
Dolewać powoli oliwę cały czas mieszając.

Przygotowanie:
Awokado umyć i przekroić wzdłuż na pół. 
Usunąć pestkę i wyjąć łyżką miąższ, pokroić go na cienkie plasterki.
W salaterce ułożyć sałatę.
Na wierzch ułożyć kawałki awokado, odsączone z oleju kawałki tuńczyka, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz posiekaną na cieniutkie plasterki cebulę. 
Na samej górze ułożyć cząstki jajek.
Posypać po górze oliwkami oraz szczypiorem/koperkiem.
Sałatkę doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Polać dressingiem. 
Podawać z pieczywem bezglutenowym.
Smacznego!

********


Pani Marzenki Bezglutenowy Placek z Owocami


Taki powinien być placek: szybki, dobry, smaczny, apetyczny, łatwy i bez glutenu.
Składniki:
2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki oleju rzepakowy/słonecznikowy
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżeczek serka mascarpone do owoców
Owoce - jakie kto lubi - maliny, brzoskwinie, świeże, z puszki, sezonowe, do wyboru do koloru.
Tłuszcz i bułka tarta do formy.
Proponowana forma: keksówka lub mała tortownica.
Ciasto możesz zrobić również na zwykłej mące.

Wykonanie:
Mąkę, jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszaj aż do powstania ciasta i powoli dolewaj oleju.
Połowę ciasta daj do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą formy.
Ciasto w formie posyp owocami i nałóż na nie serek mascarpone.
Zalej resztą ciasta.
Piecz 50-55 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dobrze ostudź.
I gotowe!


********


Bezglutenowa zalewajka po bibliotekarsku Pani Asi


Składniki (na duży garnek):
6 parówek bezglutenowych lub 4 małe kiełbasy bezglutenowe
4 duże cebule
1 kg ziemniaków
4 kostki rosołowe (mogą być drobiowe, wołowe, z lubczykiem)
Ziele angielskie
Liść laurowy
I najważniejsze tutaj ok. 500 ml ŻURU bez glutenu, np. na mące ryżowej lub gryczanej.
Przepis na zakwas bez glutenu na stronie Celiakia.pl lub Bezglutenowamama.pl

Można też dodać barszczu białego. Żur nie powinien zawierać sorbinianu potasu (E202), pirosiarczanu sodu (E223), benzoesanu sodu (E211), ani innych tego typu konserwantów. Od tego jak smaczny jest żurek zależy smak zalewajki. Jeżeli żurek jest bardziej czosnkowy, to zalewajka ma posmak czosnkowy.
Zalewajki nie gotuje się na kościach, ani innym mięsie niż kiełbasa, boczek, słonina lub parówki. Inaczej wychodzi zupa zwana Żurkiem - jedzona zwykle w Święta Wielkanocne. Zalewajka rozpowszechniła się razem z ludnością napływową na Zagłębiu Dąbrowskim w XIX i XX w. Ma być prosto robiona, gorąca i pożywna. Niektórzy dodają do niej grzyby. Każda rodzina ma własny przepis.


Wykonanie:
Do garnka pokrój w kostkę obrane ziemniaki oraz cebule. 

Dodaj kiełbasę lub parówki pokrojone w krążki. 
Zalej wodą i wstaw na duży ogień. 

Kiedy woda się zagotuje, zbierz szum, dodaj kostkę bulionową, ziele angielskie oraz liść laurowy, zmniejsz na mały ogień i gotuj przez 1 godzinę pod przykryciem, kiedy ziemniaki będą już bardzo miękkie. Pod koniec możesz ziemniaki utłuc lekko tłuczkiem w garnku, żeby zupa była bardziej gęsta. 

Zwiększ ogień, zalej żurkiem. Możesz zalać przez sitko lub wlać całą zawartość butelki, i gotuj przez około 2-3 minuty, aż woda zacznie wrzeć. 
Na talerzu możesz dodać śmietany, chrzanu, pieprzu ziołowego. 
Siadaj i zajadaj!

 

 

 

 

Zapraszamy do skorzystania ze zbiorów Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Józefa Lompy w Katowicach Filia w Jaworznie.
https://jaworzno.pbw.katowice.pl/
katalog on-line: https://m6122.lib.mol.pl/?index=any&location=490

Zapraszamy do skorzystania z innych naszych bibliografii https://jaworzno.pbw.katowice.pl/bibliografie.html

Zapraszamy na naszą kolekcję WAKELET dotyczącą bezpłatnych publikacji on-line:
https://wke.lt/w/s/InRXF9

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Outbrain