w 2021 pod hasłem "Znajdziesz mnie w bibliotece".
Smacznego!
Taki powinien być placek: szybki, dobry, smaczny, apetyczny, łatwy i bez glutenu.
Składniki:
2 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki oleju rzepakowy/słonecznikowy
2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
4 jajka
4-5 łyżeczek serka mascarpone do owoców
Owoce - jakie kto lubi - maliny, brzoskwinie, świeże, z puszki, sezonowe, do wyboru do koloru.
Tłuszcz i bułka tarta do formy.
Proponowana forma: keksówka lub mała tortownica.
Ciasto możesz zrobić również na zwykłej mące.
Wykonanie:
Mąkę, jogurt, jajka, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia mieszaj aż do powstania ciasta i powoli dolewaj oleju.
Połowę ciasta daj do wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą formy.
Ciasto w formie posyp owocami i nałóż na nie serek mascarpone.
Zalej resztą ciasta.
Piecz 50-55 minut w temperaturze 180 stopni C.
Dobrze ostudź.
Składniki (na duży garnek):
6 parówek bezglutenowych lub 4 małe kiełbasy bezglutenowe
4 duże cebule
1 kg ziemniaków
4 kostki rosołowe (mogą być drobiowe, wołowe, z lubczykiem)
Ziele angielskie
Liść laurowy
I najważniejsze tutaj ok. 500 ml ŻURU bez glutenu, np. na mące ryżowej lub gryczanej.
Przepis na zakwas bez glutenu na stronie Celiakia.pl lub Bezglutenowamama.pl
Można też dodać barszczu białego. Żur nie powinien zawierać sorbinianu potasu (E202), pirosiarczanu sodu (E223), benzoesanu sodu (E211), ani innych tego typu konserwantów. Od tego jak smaczny jest żurek zależy smak zalewajki. Jeżeli żurek jest bardziej czosnkowy, to zalewajka ma posmak czosnkowy.
Zalewajki nie gotuje się na kościach, ani innym mięsie niż kiełbasa, boczek, słonina lub parówki. Inaczej wychodzi zupa zwana Żurkiem - jedzona zwykle w Święta Wielkanocne. Zalewajka rozpowszechniła się razem z ludnością napływową na Zagłębiu Dąbrowskim w XIX i XX w. Ma być prosto robiona, gorąca i pożywna. Niektórzy dodają do niej grzyby. Każda rodzina ma własny przepis.
Wykonanie:
Do garnka pokrój w kostkę obrane ziemniaki oraz cebule.
Dodaj kiełbasę lub parówki pokrojone w krążki.
Zalej wodą i wstaw na duży ogień.
Zwiększ ogień, zalej żurkiem. Możesz zalać przez sitko lub wlać całą zawartość butelki, i gotuj przez około 2-3 minuty, aż woda zacznie wrzeć.
Na talerzu możesz dodać śmietany, chrzanu, pieprzu ziołowego.
Siadaj i zajadaj!
Zapraszamy do skorzystania ze zbiorów Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej im. Józefa Lompy w Katowicach Filia w Jaworznie.
https://jaworzno.pbw.katowice.pl/
katalog on-line: https://m6122.lib.mol.pl/?index=any&location=490
Zapraszamy do skorzystania z innych naszych bibliografii https://jaworzno.pbw.katowice.pl/bibliografie.html
Zapraszamy na naszą kolekcję WAKELET dotyczącą bezpłatnych publikacji on-line:
https://wke.lt/w/s/InRXF9
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz